29 Aprila, 2024
Aktuelno Kuhinja Kultura Sandžak

Sandžačka sofra predstavljena u muzeju “Ras”

U avliji gradskog muzeja “Ras” u Novom Pazaru Sabiha Dacić, hanuma iz Prijepolja, predstavila je sinoć tajne specijaliteta tradicionalne sandžačke kuhinje.

Gosti su, pored saznaja o tradicionalnim slanim i slatkim specijalitteima sandžačke kuhinje imali prilike da saznaju način spremanja raznih poslastica ali i degustiraju razne specijalitete sa “sandžačke sofre”.
Sabiha Dacić je prisutnima predstavila jela i način njihove pripreme, zahvalila se Muzeju na organizaciji programa i najavila skori izlazak iz štampe knjige sa receptima tradicionalnih sandžačkih jela.

Ona je, prezentujući speciijalitt sandžačke kuhinje istakla da ona postoje od dolaska Osmanlija na ove prostore i sačuvana su zahvaljujući našim mjkama, nanama i bikama koje su ih čuvale i vijekovima prenosile s koljena na koljeno.

“I mi danas to čuvamo i prenosimo na našu djecu, nikada nisan kupila kolač iz prodavnice. Ako slučajno nemam, dođu musafiri, ja ću na brzinu sulpitu, ne da mi nešto u meni da kupim kolač. I ja kad sam bila djevojčurak i mlada nisam shvatala važnost svega ovoga. Ovo što posjedujemo je bogatstvo i kultura”, poručila je Sabiha i pozvala prisutne da joj nakon posluženja daju kritike.

Od gurabija, sulupita, tatlija, sevdidžan, đuzlema, divit (sukane) baklave, posađuše i hamajlice, preko šećer lokuma i pekmezice, do tulumbe, punjenog kadaifa, hurmadžice sa sitom, do eškijaša (peljte, zerde, zahlada ili paluza, do sutlijša sa orasima.

Od slanih jela na sofri je bilo juneće meso kuhano na oari i ćeške. Pojasnila je o da se jelo “češke” (tur. keške) pravi od piletine i geršle, može maslaca i malo ulja, na taj način što se 4-5 sati kuha na blagoj vatr, oklagijom miješa u jedom pravu i tada dosoljava. Jede su uz kajmak koji se stavlja u redinu ćešketa. Ćeške je jedno od jela bez kojeg ne može da prođe ni jedan porodični skup u Polimlju.

Podsjetila je da je sva jela prezentovala u svojim emisijama i sva jela i adete u vezi s njima zapisivala, te da će knjiga “Sabihina sofra”, koja će za 15 dana biti dostupna sadržati preko 150 starih jela, otrgnutih od zaborava.

Prisutnima je u znak zahvalnosti izvela kasidu “Majci i ocu”.

Direktor Muzeja Fuad Baćićanin se zahvalio Sabihi Dacić na pripremi velikog broja jela, a svim gostima što podržavaju rad i učestvuju u programima Muzeja. Rekao je, između ostalog, da su u Novom Pazaru u svakom segmentu života, a posebno u ishrani i tradicionalnim jelima, vidljivi tragovi osmanske kulture i dodao da je ovo najslađa muzejska izložba.
“Ovo je jedna nevjerovatna umjetnost, nevjerovatno znanje, tradicija i kultura koju predstavljamo nama. Znamo da bi oov bilo bolje predstaviti u drugim krajevima Srbije i Balkana gdje moža ova jela i nisu poznata, ali Sabih hanuma je to predstavila prije nas. Naša je želja bila da ovu umjetnost, tradiciju i kulturu predstavi ovdje u Novom Pazaru”, kazao je Baćićanin konnstatirajući da će prisutni na ovoj izložbi moći i da se posluže.
Na skupu su, među brojnim gostima bili Generalni konzul Republike Turske Bašar Bašoč, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić, narodni poslanici i vijećnici, javne ličnosti i drugi

Povezane vijesti

%d bloggers like this: