30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija Sandžak Sport Turska

“Strijela mira” u Novom Pazaru (FOTO)

U Novom Pazaru danas je počeo dvodnevni regionalni kup u tradicionalnom streličarstvu pod nazivom “Strijela mira”. U muškoj i ženskoj konkurenciji na ovom sportskom takmičenju predstavit će se takmičari iz Turske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ljetnjoj pozornici Bedema (Novopazarske tvrđave), gdje se takmičenje održava, priređen je prigodan program uz obraćanje zvaničnika i prisustvo gostiju iz zemalja regiona, lokalnih samouprava i građana.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić je, proglašavajući manifestaciju “Strijela mira” otvorenom, kazala da se organizovanjem ovakvih manifestacija želi pokazati da je Sandžak mjesto susreta različitosti, mjesto u kojem Bošnjaci, pokazujući volju i želju da ravnopravno u slozi i miru, žive sa svim narodima na ovim prostorima.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je podržalo ovaj projekat i podržaće sve projekte koji doprinose miru i slozi i koji predstavljaju trajni koncept povezivanja mladih ljudi i naroda i vjera. Želja nam je da se ovakvim manifestacijama pridruže sve ostale opštine u Sandžaku”, rekla je Curić.

Turski konzul u Novom Pazaru Basar Basol je rekao da streličarstvo kao tradicionalni sport predstavlja vezu sa Sandžakom i Srbijom i da će njegovo ponovno oživljavanje na ovim prostorima pomoći u jačanju bratskih veza.

“Radujem se što se održava ova manifestacija u Novom Pazaru. Ponovno oživljavanje ovog sporta će pomoći u povezivanje naših kultura i bratstva. Nadamo se da će sa ovakvim organizovanjem i manifestacijama naši sportisti postići vrhunske uspjehe”, rekao je Basol, podsjetivši da je turski olimpijac bošnjačkog porijekla Mete Gazos osvojio zlatnu medalju u streličarstvu na Olimpijadi u Tokiju.

Takmičari iz zemalja regiona su zadovoljni što učestvuju na još jednom kupu i ističu da je ovo prilika za promociju ovog sporta.

Profesor fizičke kulture i zamjenik direktora Udruženja streličara kluba “Sandžak” Amar Muratović i jedan od organizatora manifestacije “Strijela mira” podsjetio je da su sa streličarstvom počeli nakon posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Novom Pazaru i Bošnjačkom nacionalnom vijeću, koje je u saradnji sa Turskim udruženjem streličarstva 2018. godine organiziralo obuku za polaznike.

“Tada smo počeli samo sa radom u Novom Pazaru, Beogradu, Sjenici i Tutinu. Postoji interesovanje, potrebno je organizovanje prostora. Udruženje streličara iz Turske nas je povezalo sa ostalim klubovima u regionu i nadamo se dobroj budućoj saradnji. Ovo takmičenje je prilika za promociju ovog spota koji nema ograničenja, jeftin je sport, mogu da se bave djeca i stariji. Oprema uglavnom stiže iz Turske. Potrebna je samo dobra volja”, istakao je Muratović.

Instruktor tradicionalnog streličarstva u Institutu “Yunus Emre” u Beogradu i član ekipe Srbije Irena Maoduš kazala je da se bavila gimnastiko, rukometom i kik-boksom, voljela je “snažnije” sportove i kada je naučila turski jezik dobila je priliku da u Turskom streličarskom savezu uči o tradicionalnom streličarstvu.

“Kako sam uzela luk i strelu više nisam pustila. Ovo je sport kako za muškarce tako i za žene. Za ovakav sport je prvo potrebna smirenost, kontrola uma, snage. Predivno je, svako treba da proba”, poručila je ona.

Programom ove sportske manifestacije je predviđeno da cjelokupan takmičarski, rekreativni, edukativni i zabavni program bude usmjeren na realizaciju programskih aktivnosti na otvorenom, uz prisustvo i primjenu svih preporučenih mjera zaštite od COVID-19, poručili su organizatori.

KUP Streličarstva pod nazivom “Strijela mira” realizuju Ustanova “Sandžačke igre” i Udruženje streličara “Sandžak” u periodu od 13. do 15. avgusta u Novom Pazaru.

Organizatori i pokrovitelji takmičenja su Bošnjačko nacionalno vijeće, Turska fondacija Istanbula, Institut “Yunus Emre”, Grad Novi Pazar i Opština Tutin, kao i Regionalna turistička fondacija Sandžaka.

Izvor: AA

Foto: SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: