29 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Nauka i tehnologija Sandžak

Dr. Šekib Umihanić: Studentima iz Sandžaka status kao i za studente iz Bosne i Hercegovine

Šef katedre na nastavnom predmetu Otorinolaringologija na Odsjeku zdravstvenih studija, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, poslanik SDA u Skupstini Tuzlanskog kantona (TK) i jedan iz ekipe bosanskih ljekara koji su prošle godine tokom vala koronavirusa u Novom Pazaru liječili Sandžaklije, Dr. Šekib Umihanić dao je podršku studentima iz Sandžaka za studiranje na Univerzitetu u Tuzli.

Poštujući načelo autonomije Univerziteta, a u želji da se poboljšaju uslovi edukacije studenata kao i uslovi rada i napredovanja nastavnog osoblja, kako je naveo, Umihanić je napisao da daje bezrezervnu podršku planiranim izmjenama na predstojećoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj će se raspravljati o Zakonu o izmjeni i dopuni Zakona o visokom obrazovanju tog kntona.

Kako je objavio na fb-u on je zajedno sa kolegom Midhatom Čauševićem u skladu sa članom 142. Poslovnika Skupštine TK podnio amandmane na prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o visokom obrazovanju TK-a, između ostala dva i treći amandman koji se odnosi na izmjene Člana 95 (Upis studenata), obezbjeđenje mogućnosti studentima iz Sandžaka da studiraju na Univerzitetu u Tuzli.

Dr. Šekib Umihanić (na fotografiji): Stvorili uslove da Sandžak dobije prioritetno potrebne kadrove

“Prijedlog za dopunu navedenog Člana Zakona odnosi se na preciziranje statusa studenata, koji su strani državljani a sa područja su Sandžaka (Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Plav, Rožaje, Petnjica i Gusinje).), u smislu da se pod jednakim uslovima utvrdi status istih kao i studenata koji dolaze sa područja Bosne i Hercegovine. Ovo se posebno odnosi na upis studenata sa područja Sandžaka na Univerzitet u Tuzli, te finansiranja istih iz Budžeta Tuzlanskog kantona”, istakao je Dr. Umihanić.

Pojasnio je da se navedenim amandmanom, studentima iz Sandžaka bilo omogućeno studiranje na Univerzitetu u Tuzli, “čime bi se stvorili uslovi da Sandžak dobije prioritetno potrebne kadrove (ljekare, inženjere, farmaceute i dr.)”.

Istakao je da se ovdje ne radi o značajnijim finansijskim sredstvima kojim bi se opteretio Budžet Tuzlanskog kantona, a usvajenjem amandmana bi se postigao dalekosežni i pozitivni uticaj na ukupne prilike i opstanak Bošnjaka na području Sandžaka.

Izvor i foto: https://www.facebook.com/umihanic.sekib

Povezane vijesti

%d bloggers like this: