30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

ISG: Presuda Aladinu Paučincu ilustracija stanja u pravosuđu i pokazna vježba da se niko nikad ne usudi da kritikuje funkcionere

Inicijativa slobodnih građana (ISG) je ocjenila da je “odluka Osnovnog suda u Novom Pazaru kojom se osnivač ISG, Aladin Paučinac kažnjava sa 150.000 dinara zbog navodnog vrijeđanja vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice prava ilustracija stanja u pravosuđu koje je izloženo stalnim političkim pritiscima”.

Aladin Paučinac (D) sa svojim braniocem, advokaticom YUCOM-a Kristinom Todorović (L)

Kako se predočava presuda se protivi i Krivičnom zakoniku Republike Srbije koji vrlo jasno u članu 170. tačka 4. kaže:
„Neće se kazniti za djelo iz st. 1. do 3. ovog člana učinilac, ako je izlaganje dato u okviru ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umjetničkom djelu, u vršenju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke djelatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštiti opravdanih interesa, ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u nameri omalovažavanja.“

“Osnivač ISG Aladin Paučinac se na protestima obraćao direktoru Opšte bolnice (Mehu Mahmutoviću) kao javnom funkcioneru, a ne kao privatnom licu i ne postoji pravni osnov za ovu presudu. Presuda je apsolutno protivna i svim načelima vladavine prava, nezavisnosti sudske vlasti i dostignutim standardima u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.Inicijativa slobodnih građana izražava veliko žaljenje zbog presude sudije Igora Kozlova koji očigledno ne razumije zakone države Srbije niti standarde međunarodnog prava”, navodi se u reagiranju.

U saopštenju se konstatira i da “ova presuda ukida i ponižava građanski aktivizam, a brane se bahati i korumpirani funkcioneri koji očigledno imaju zaštitu u vrhu kriminogene državne vlasti”.

“Presuda je samo jedna pokazna vježba da se niko nikad ne usudi da kritikuje funkcionere i njihov nerad, ukazujući na njihovu odgovornost koja nas svakodnevno dovodi do katastrofalnog stanja u svim sferama javnog života”, ističu iz ISG-a i podsjećaju da je vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice pokrenuo još nekoliko tužbi protiv drugih aktivista Inicijative slobodnih građana ali i protiv nekoliko ljekara Opšte bolnice koji su se pobunili protiv njegovog bahatog upravljanja ovom javnom ustanovom.

Poručuju i da članovi i aktivisti Inicijative slobodnih građana daju punu podršku osnivaču Aladinu Paučincu i pozivaju ga da u što kraćem roku uputi žalbu na ovu presudu, a ISG će nastaviti svoju borbu za pravednije i prije svega normalnije društvo.

“Pozivamo građane da nam se jave i prijave sve nepravilnosti i korupciju u zdravstvenim i javnim ustanovama u Novom Pazaru i Sandžaku. Sve dojave građana ćemo objaviti sa ciljem demontiranja korumpiranog i partokratskog sistema u državi. Inicijativa slobodnih građana nakon ove presude nastavlja još hrabriji rad za bolju budućnost našeg grada i svih građana koji u njemu žive”, poručili su članovi i aktivisti ISG.

Meho Mahmutović (D) sa svojim pravnim zastupnikom Rešadom Plojovićem (L), foto: SNews

Osnovni sud u Novom Pazaru je juče, nakon jednog ročišta, postupajući po tužbi aktuelnog vd direktora Opšte bolnice Novi Pazar, Meha Mahmutoovića, zbog vriijeđana preko društvene mreže, osudio Aladina Paučinca sa 150.000 dinara. Mahmutović je protv Paučinca do sada podnio osam tužbi i na osnovu kojih mu je zaprijećena novčana kazna u iznosu oko tri miliona dinara (25.500 eura).

Povezane vijesti

%d bloggers like this: