29 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Ekonomija

Početak gradnje autoputa do Boljara krajem naredne godine, Smokovac – Mateševo biće završeni do kraja novembra (VIDEO)

Početak realizacije druge dionice auto-puta može se očekivati krajem naredne godine, saopštio je ministar kapitalnih investicija Crne Gore, Mladen Bojanić, prenosi RTCG.

 “Kada je riječ o dionici Mateševo-Boljari, ona je dugačka oko 70 kilometara”: Detalj s prve dionice

On je kazao da za nastavak gradnje auto-puta u prvom redu računaju na sredstva evropskih fondova, kao i da imaju najave da mogu da računaju na oko 40 odsto granta.

Bojanić je saopštio da se za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice radi idejni projekat, koji bi trebalo da bude završen do maja, dok se uporedo radi fizibiliti studija za kompletan auto-put. Za dionicu od Andrijevice do Boljara, gdje je Monteput nosilac posla, radi se idejno rješenje.

“Generalno u ovoj fazi se računa da će nas oko 400 do 450 miliona koštati jedna dionica ili sve zajedno, jer ih tretiramo kao jednu tu dionicu. Kada je riječ o dionici Mateševo-Boljari, ona je dugačka oko 70 kilometara pa računamo da će koštati oko 850 miliona. Nešto je lakša za izgradnju, ali je duža”, rekao je Bojanić.

“Međunarodni monetarni fond (MMF) je dao slično mišljenje. Ne smatram da smo ugroženi u Ministarstvu, kao što vidite mi radimo i to dobro. Ne vjerujem da ste imali ranije priliku da vidite ovoliko informacija apdejtovanih o kompanijama”, rekao je Bojanić.

-Pogledajte kako izgleda dionica auto-puta

Građevinski radovi na prioritenoj dionici auto-puta Smokovac – Mateševo privode se kraju, objavilo je crnogorsko Ministarstvo kapitalnih investicija.

Pogledajte kako danas izgleda kompletna dionica auto-puta i kako teku završni radovi.

Kompletni građevinski radovi na prioritetnoj dionici auto-puta Smokovac – Mateševo biće završeni do kraja mjeseca, dok će nadležne komisije odlučiti kada će biti pušten u saobraćaj, saopštio je ranije ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić.

Auto-put će, kako je najavio, biti u funkciji kada komisije za tehnički prijem, odnosno reviziju, procijene da li je put u dovoljnoj mjeri kvalitetno urađen i bezbjedan za puštanje u saobraćaj.

On je rekao da će prosječna cijena putarine na ovoj dionici biti osam centi po kilometru, ili ukupno od tri do 3,5 eura.

Izgradnja prve dionice auto-puta počela je 2015. i ugovorom je bilo predviđeno da radovi traju četiri godine, odnosno, u maju 2019. godine trebalo je da sve bude završeno. Međutim, prvo su radove usporili nepredviđene okolnosti usljed teškog terena a potom i pandemija koronavirusa.

Dionicu gradi kineska kompanija CRBC, najveći podizvođač je podgorički Bemax, a sve je finansirala, u iznosu od 810 miliona eura, kreditna linija kineske Exim banke.

Vlada je početkom jula objavila informaciju o hedžing aranžmanu sa evropskim i američkim bankama, čime je smanjena kamatna stopa za kredit za kod Exim banke, jer je pozajmica bila indeksirana u američkom dolaru. Iz Ministarstva finansija je ranije objašnjeno da je na taj način ostvarena ušteda od osam miliona eura na godišnjem nivou.

Autoput Bar-Boljare dio je Koridora 11 koji će Crnu Goru i Srbiju, preko općina Bijelo Polje i Sjenica, povezati sa Evropskom unijom.

Prema posljednjim najavama Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda autoput preko Pešteri, dionica od Požege preko Ivanjice do Boljara, dužine 107 km, može početi da se gradi 2021. godine.

Poslejdnja je dionica Koridora 11 koja bi spojila Beograd sa Crnom Gorom je najskupllji dio te saobraćajnice kroz Srbiju.

Trasa Požega-Boljare ide od Požege preko Arilja, Ivanjice i sredinom Peštera do Boljara gdje treba da se poveže s Crnom Gorom.

Prolazak auto put kroz regiju Sandžak se vidi kao mogućnosti za razvoj regije, posebno nerazvijene općine Sjenica. Pored autoputa, kroz Peštersku visoravan planirana je izgradnja četiri petlje, deset benzinskih pumpi, 18 odmorišta i 107 retenzija.

Prvi dio Koridora 11 kroz Srbiju, u dužini od 40,4 kilometra, od Ljiga do Preljine, otvoren je početkom novembra 2016. godine.

Od projektne dokumentacije za ovih 107 kilometara Koridora 11 do sada je urađena preliminarna studija izvodljivosti sa generalnim projektom.

Auto-put E763 Beograd – Južni Jadran, u narodu poznatiji kao Koridor 11, će povezivati Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju. Protezaće se od Temišvara, preko Vršca, proći će kroz Beograd, pa dalje preko Čačka, Požege, Podgorice do Bara, a onda morskim putem, preko Jadrana biće povezan sa Barijem u Italiji.

Izvor: RTCG, AA, SNews

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: