28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sjenica Srbija

UNS: Za pet opština u Srbiji i dalje ne važi Zakon o javnom informisanju i medijima

Opštine Sjenica, Rača, Gadžin Han, Lapovo i Bosilegrad nisu raspisale, odnosno sprovele, nijedan konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od kada je donijet Zakon o javnom informisanju i medijima 2015. godine, podsjeća i ukazuje Nezavisno udruženje novinara (Srbije).

Prema ovom zakonu i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja propisano je da Republika Srbija, autonomne pokrajine i jedince lokalne samouprave izdvajaju iz budžeta dio sredstava za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Kako je istakla, pomoćnica ministra za informisanje i medije Slavica Trifunović, Zakon o javnom informisanju i medijima ne propisuje sankciju zbog nepoštovanja obaveze raspisivanja konkursa, ali ukoliko Ministarstvo kulture i informisanja dođe do saznanja da određene loklane samouprave nisu raspisale konkurs, obavještava ih da su dužne da postupaju u skladu sa Zakonom i raspišu konkurs.

„Ministarstvo kulture i informisanja je u neposrednom kontaktu sa lokalnim samoupravama i redovno ukazuje na obavezu raspisivanja konkursa, odnosno dosljednu primjenu Zakona o javnom informisanju i medijima“, izjavila je Trifunović.

Ona je UNS- u objasnila da se Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja bliže uređuje sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa i propisuje obrazc za prijavljivanje za projektno sufinansiranje.

„Imajući ovo u vidu planirano je da se izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima predvide određene mjere, odnosno da se predvide mehanizmi kojima bi se sankcionisalo ponašanje onih lokalnih samopurava koje ne postupaju u skladu sa Zakonom, odnosno ne poštuju obavezu raspisivanja konkursa“, rekla je Trifunović.

Ove opštine su potvrdile UNS- u da od 2015. godine nisu izdvajale sredstva za sufinansiranje medijskih projekata.

– Opština Sjenica do kraja godine neće raspisati konkurs

Sekretar opštinskog veća u opštini Sjenica Adnan Ciljević je odgovorio UNS- u da opština Sjenica takođe nije raspisivala javni poziv za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja i dodao da je već šesti mjesec u godina i do kraja godine neće raspisati konkurs.

Podsjećamo da je Odlukom Opštinskog vijeća Sjenice od 24. maja poništeni su konkursi za sufinansiranje medija.

Obrazlažući odluke koje je potpisao predsjednik Opštinsko vijeća Munib Mujagić, Opštinsko vijeće navodi da je do poništenja konkursa došlo “uslijed nemogućnosti da formiraju komisiju iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijske radnike”, te da nisu stvoreni uslovi za, kako su ocjenili, realizaciju konkursa u skladu sa propisanim mjerama, o čemu je SNews izvještavao.

Tada, ni u jednom od objavljenih Opštinskih službenih glasnika Opštine Sjenica od broja 7 do 15, zaključno u periodu od 16. aprila do 2. septembra 2021. godine, dnije bilo moguće pronaći ove odluke koja bi proceduralno trebale da budu u jednom od objavljenh Opštinskih službenih glasnika Opštine Sjenica.

Izvor: UNS, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: