27 Aprila, 2024
Aktuelno Kuhinja Kultura Sandžak

“Binin sahan” upoznao svijet sa Bošnjacima i Sandžakom

Autorica projekta „Binin sahan“, Binasa Hajrović osim što predstavlja bogatu sandžačku sofru, predstavlja i kulturu, tradiciju i historiju sandžačkog naroda, a uspješne Sandžaklije pravi su ambasadori sandžačke kulture u dijaspori, rečeno je danas tokom prijema porodice Hajrović u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV).

Predsjednica BNV-a, Jasmina Curić istakla je da su aktivnosti porodice Hajrović, ali i svih drugih porodica u dijaspori koji promovišu život Sandžaka na zapadu od velike važnosti za narod Sandžaka.

„U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća želim da se zahvalim Binasi i njenom suprugu na projektu koji su osmislili i na taj način u velikoj mjeri doprinijeli očuvanju identiteta Bošnjaka, očuvanju kulture Bošnjaka“, kazala je presjednica BNV-a Jasmina Curić.

Ona je istakla da je Binasa Hajrović svojim projektima i pojavom pokazala kako jedna Bošnjaka može da bude i obrazovana i uspješna, uz to da ima i promoviše svoju i kulturu i svoju tradiciju.

Binasa Hajrović je poručila da Bošnjačko nacionalno vijeće znači puno ljudima u Sandžaku, ali i u dijaspori i da je projekat koji porodično rade većim dijelom usmjeren ka očuvanju bošnjačke tradicije, kulture i identiteta.

“Mi koji živimo u inostranstvu ne smijemo dozvoliti da nam tuđina postane domovina, mi tamo živimo da dajemo svoj maksimum kroz sve sfere života, kako bi smo osjetili ono što jesmo, kao bi smo živjeli onako kao smo živjeli u svojim rodnim kućama ovdje u Novom Pazaru. Mislim da većina nas koji živimo u inostranstvu  vodi računa kako ćemo odgajiti djecu, šta će ona kasnije postati, koliko ćemo ostati u okvirima svog identiteta. Kada to kažem mislim na kulturu, vjeru, ali i na kuhinju“, istakla je Binasa.

Binasa i Midhat Hajrović

Projekat „Binin sahan“ sada broji više od 200 različitih snimaka recepata, a njihov Youtube kanal prati 100 hiljada ljudi širom svijeta.

Želja im je da nastave predstavljati Sandžak svijetu, ali i napraviti knjigu recepata kojom će obuhvatiti sve ono što krasi Sandžak.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: