27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Turska

U Istanbulu uhvaćen “izvršni direktor” ISIL-a, “Master Zeid”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan saopćio je da je u Istanbulu uhvaćen jedan od najvažnijih vođa terorističke organizacije ISIS terorist Bashar Khattab Ghazal al-Sumaidai (Bašar Hatab Gazal Al Sumaidai), kodnog imena Abu Zeid/Master Zeid, javlja Anadolu Agency (AA).

-Jedan je od najvažnijih lidera ISIL-a

Ističući da je ovaj terorista bio jedan od najvažnijih visokih rukovodilaca u organizaciji nakon ubistva vođe terorističke organizacije ISIL-a Abu Bakra al-Bagdadija i njegovog sljedećeg vođe Abdulaha Kardasa, predsjednik Erdogan je nastavio:

„U međunarodnim izvještajima i Izvještaju o sigurnostii UN-a bilo je informacija da je ovaj terorista bio jedan od visokih rukovodilaca terorističke organizacije ISIL/ISIS. On je tokom saslušanja izjavio da je bio ‘kadija’ u takozvanom ministarstvu obrazovanja i pravde. Kontakti ovog terorista su već duže vreme praćeni u Siriji i Istanbulu i presretnute su informacije da će ilegalno da uđe u Tursku. Uhvaćen je u zajedničkoj operaciji organa sigurnosti, MIT-a i Policije Istanbula. Ekipe policije Istanbula su potvrdile da je koristio lažna dokumenta i bio maskiran odjećom”.

Predsednik Erdogan je predočio da je zarobljeni terorista ISIL-a (DAEŠ) prebačen pravosudnim organima po nalogu Glavnog javnog tužilaštva Istanbula, nakon što je ispitan Nacionalnoj obavještajnoj agenciji (MIT) i Policijskoj upravi Istanbula.

U izveštaju Vijeća sigurnosti UN-a navedeno je da je on „izvršni direktor ISIL-a”.

Pominje se i u 30. redovnom izveštaju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, objavljenom 11. jula 2022, da je zarobljeni borac ISIL-a Bašar Hatab Gazal Al Sumaidai učestvovao u upravljanju terorističkom organizacijom.

U izvještaju se navodi da je „3. februara, lider ISIL-a Amir Muhamed Said Abdal-Rahman al-Salbi ubijen u operaciji koju predvode SAD u Atmahu, blizu turske granice.

ISIL je 10. marta saopštio da je smrt al-Salbija zamjenjena sa Abu l-Hassan al-Hashemi al-Qurashijem.

Iako pravi identitet Abu al-Hassana još nije utvrđen, među državama članicama se smatra da je ova osoba vjerovatno Bašar Khattap Ghazal Al-Sumaidai iz Irakaç

Izvor: AA

Povezane vijesti

%d bloggers like this: