29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kultura Novi Pazar

Udruženje “Središte”: Zbog auto-placa uništen arheološki lokalitet “Latinska crkva” u Postijenju, spomenik kulture iz 14. vijeka

Udruženje “Središte” je povodom uništenja arheološkog lokaliteta “Latinska crkva” najoštrije je osudilo “vandalski napad na srpsku kulturnu baštinu u Novom Pazaru”.

Kako se navodi u reagiranju ovog udruženja arheološki lokalitet “Latinska crkva” u Postijenju, u Novom Pazaru, iz 14. vijeka je bila spomenik kulture pod prethodnom zaštitom i nalazila se na oko 400 metara od Petrove crkve.

“Uništen je u potpunosti tokom prethodne sedmice od strane vlasnika parcele na kojoj se nalazila srpska srednjevjekovna crkva i groblje sa ciljem izgradnje auto-placa. Ovaj nasilnički čin jasno svjedoči da atmosfera vandalizma i anticivilizacijskog ponašanja prema kulturnoj baštini ne jenjava”, ističu u saopštenju i dodaju da su i drugi kulturno-historijsjski lokaliteti u Novom Pazaru ugroženi.

Ukazuju da, “takozvano detektoraši konstatntno prekopavaju arheološke lokalitete, a neplanskim širenjem grada Novog Pazara narušavaju se prostorne cjeline oko manastira Sopoćani, Đurđevi Stupovi i Petrove crkve, koji su na uneskovoj listi svjetske kulturne baštine”.

“Ovim putem postavljamo pitanje državnim organima Republike Srbije, kada će zločini na kulturnin naslijeđem u našoj zemlji konačno prestati? Apelujemo na nadležne institucije da odgovorne što prije privedu pravdi, a da institucije koje se brinu o zaštiti kulturne baštine rade svoj posao. Ako se ćutanje i nereagovanje, bojimo se da će se sa praksom ponavljanja ovakvog ponašanja nastaviti u narednom periodu. Sačuvajmo naše kulturno-historijske spomenike i arheološke lokalitete – sačuvajmo sebe”, poručeno je iz Udruženja Središte.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: