29 Aprila, 2024
Lifestyle Zdravlje Život

Pažnja onima koji žele smršati: Grejpfrut sagorjeva masti u tijelu

Naučno je dokazano da grejp, koji je 90 posto voda, brzo pomaže u mršavljenju.

Istraživanja su pokazala da grejpfrut smanjuje količinu masti u tijelu za kratko vrijeme. Ispijanje soka od grejpfruta je odličan način da skinete salo i lako smršate, preporučio je Prof. Dr. Erkan Topuz.

Međutim, da biste vidjeli rezultate, potrebno je da njegovu konzumaciju uravnotežimo sa zdravom prehranom i fizičkim vježbanjem, ukazuje se u preporuci.

Moć grejpfruta u mršavljenju potiče od njegovog bogatog sadržaja kalijuma i enzima koji ubrzavaju sagorjevanje masti. Oko 90 posto grejpa čini voda, koja pomaže ubrzavanju metabolizma i gubitku kilograma.

U dijetama za mršavljenje, vrlo je važno smanjiti unos soli kao i kalorije. U ovom slučaju, uključivanje grejpa u vašu prehranu uvelike doprinosi gubitku težine jer 1 grejpfrut ima u prosjeku 60 kalorija, ovisno o veličini, vrlo je malo soli, a bogat je kalijem.

Za pacijente sa karcinomom se ističe da ne mogu da drže dijetu i nikada ne konzumiraju grejpfrut tokom liječenja.

Mnogi botaničari smatraju da je grejpfrut zapravo prirodna mješavina pomorandže i pomela, citrusnog voća koje je iz Indonezije donijeto na Barbados u 17. vijeku. Ime je dobilo 1814. godine na Jamajci, i to zbog načina na koji raste – visi u grozdovima poput grožđa.

Crveni grejp je odličan izvor vitamina C, nutrijenta koji jača imunitet i pomaže organizmu u odbrani od infekcija. Ovaj snažni antioksidans smanjuje štetu uzrokovanu dejstvom slobodnih radikala koja dovodi do upalnih procesa. Upravo zbog toga se grejpfrut preporučuje oboljelima od reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i astme.

Ljekovita svojstva crvenog grejpa su brojna

Povezane vijesti

%d bloggers like this: