30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

NATO saveznici u vježbi “Dynamic Manta 23” treniraju lov na podmornice

Pomorske snage iz devet savezničkih zemalja učestvuju u godišnjoj vježbi protiv podmorničkog ratovanja kod obala Sicilije u Italiji. Pod vodstvom NATO savezničke pomorske komande, manevri “Dynamic Manta 23” traju od 27. februara do 10. marta.

Grčka podmornica plovi u formaciji sa španskom fregatom ESPS Numancia i turskom fregatom TCG Barbaros tokom vježbe Dynamic Manta 23. Učestvuju pomorske snage iz devet savezničkih zemalja (Kanada, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Španija, Turska, UK i SAD). u godišnjoj vježbi protiv podmorničkog ratovanja kod obala Sicilije, Italija. Dynamic Manta 23 pruža mogućnost NATO saveznicima da se bore protiv podmornica iz zraka, površine i pod vodom. Tokom vježbe, površinski brodovi rade s pomorskim patrolnim zrakoplovima i podmornicama u simuliranom lovu na podmornice kako bi locirali i neutralizirali prijetnje, foto: NATOMULTIMEDIA

U vježbi su učestvovali brodovi, podmornice i avioni iz Kanade, Francuske, Njemačke, Grčke, Italije, Španije, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

Kako navode iz Alijanse “Dynamic Manta 23 pruža mogućnost NATO saveznicima da se bore protiv podmornica iz zraka, površine i pod vodom. Tokom vježbe, površinski brodovi rade s pomorskim patrolnim vazduhplovima i podmornicama u simuliranom lovu na podmornice kako bi locirali i neutralizirali prijetnje.

“Pomorski domen je od strateškog značaja za NATO i NATO je odlučan da pomogne u zaštiti svojih saveznika od svih mogućih prijetnji na moru ili s mora”, saopšteno je iz Sjevernoatlantskog saveza.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: