27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija Zdravlje

BNV: Građani Sandžaka moraju biti smješteni u privremenim bolnicama u Sandžaku

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je sve lokalne samouprave u Sandžaku da što hitnije u svojim mjestima organizuju adekvatne privremene bolničke smještaje za lica oboljela od virusa COVID-19 te da iste smještaje učine dostupnim građanima.

“Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da svi građani Sandžaka, koji su zahvaćeni ovim virusom, moraju biti smješteni u privremenim bolnicama koje se nalaze u Sandžaku, kako bi fizički ali i pshički lakše podnijeli ovo oboljenje i izborili se sa njim. Ukoliko pacijenti iz Sandžaka odlaze u privremene bolničke smještaje van Sandžaka, to predstavlja veliko opterećenje za njih, a naročito što se nalaze u smještajima za koje dosta njihovih korisnika smatra da su nefunkcionalni i bez adekvatnih higijenskih uslova”, saopšteno je večeras iz predstavnićkog tijela Bošnjaka.

Dodaje se da je Novi Pazar regionalni zdravstveni centar i da sigurno ima kapaciteta i resursa za organizaciju adekvatnog privremenog bolničkog smještaja.

Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom je pzvalo sve građane Sandžaka da što ozbiljnije shvate opasnost od virusa Covid-19 i da se najstrožije pridržavaju propisanih mjera te uputstava zdravstvenih stručnjaka i institucija.

“Pandemija virusa Covid-19 je globalna pojava koja pogađa sve nas i jedino striktnim poštovanjem propisanih mjera i uputstava zdravstvenih ustanova i institucija možemo pobijediti ovu zarazu”, ukazuje se iz BNV-a.

– Ministartvo zdravlja i Batut: Nema više kućne izolacije, zaraženi se upućuju u Beograd, Niš ili Novi Sad

S druge strane, Gradska uprava Novog Pazara je objavila da su Ministarstvo zdravlja i Zavod za javno zdravlje “Batut” uputili obavještenje svim lokalnim samoupravama u kojem se naglašava da se svi pozitivni na COVID-19, prema protokolima, upućuju u Beograd, Niš ili Novi Sad.

“Obaveštavamo vas da je prema instrukcijama predsednice Vlade, kao i usvojenim protokolima lečenja za pacijente kod kojih je dijagnostikovan Kovid 19, bez odlaganja potrebno pristupiti na sledeći način:Pacijenti kod kojih je potvrđen Kovid 19 ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji; U skladu sa usvojenim protokolima pacijenti koji su pozitivni na Kovid 19 upućuju se isključivo u Kovid bolnice prema teritorijalnoj i regionalnoj distribuciji: Beograd – Sajam, Niš – Čair, Novi Sad – Novosadski Sajam”, navedeno je u tom obavještenju.

Na društvenim mrežama danas su se pojavili snimci na kojima se vidi da se neke osobe, koje su u izolaciji na Sajmu u Beogradu, u karantinu provode uz alkohol i muziku.

U Rеpublici Srbiјi је dо 15 sati 5. аprilа 2020. gоdinе rеgistrоvаnо je ukupnо 1.908 pоtvrđеnih slučајеvа COVID 19. Tеstirаnо je 7.360 оsоbа kоје su ispunjаvаlе kritеriјumе dеfiniciје slučаја. Оd pоslеdnjеg izvjеštаја dо 15 sati, 5. аprilа 2020. gоdinе tеstirаni su uzоrci 959 оsоbа оd kојih su 284 pоzitivnа.

U Novom Pazaru je danas registrovano još devet zaraženih osoba, tako da je ukupno do 17 sati bilo 22 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: