27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Za medijske sadržaje na bosanskom jeziku 2,4 miliona dinara (20,4 hiljade eura)

Foto:  Cenzolovka, Perica Gunjić

Ministarstvo kulture i informisanja sufinansiraće šest projekata za proizvodnju medijskih sadržaja na bosanskom jeziku u 2020. godini i izdvojiti 2,4 miliona dinara.

Najveći iznos dobio je Informativni centar Priboj za projekat “Bošnjakinje govore”, 550.000 dinara.

Po 500.000 dinara dobiće Udruženje Free media iz Novog Pazara za projekta “Priče za djecu na bosanskom jeziku-Pričajmo priču”, RTV Novi Pazar za projekat “Kulturni mozaik bošnjačka nematerijalna kultura” i Lokal medija plan za projekat “Informisanje u medijski sadržaji na bosanskom jeziku: redakcija, jezička getoizacija, perspektiva interkulturalnosti”.

Informativnom preduzeću Polimlje iz Prijepolja za projekat “Ima alata nema zanata” dodjeljeno je 450.000 dinara, a Journalistic plan za projekat “Sofra”, dobiće 400.000 dinara.

Kako stoji u objavljenom rješenju tri od šest projekata biće emitovan preko RTV Novi Pazar. Lokal medija plan zastupa Sajma Redžepenedić, a Journalistic plan Zoram Maksimović, oboje novinari RTV Novi Pazar.

Nisu odobreni projekti Bošnjačke zajednice kulture Preporod, Kulturnog centra Zambak, Centra za razvojnu politiku i saradnju, Udruženja Forum žena Prijepolja, Info centra Tutin i Zlatarskih vesti iz Nove Varoši.

Na predložene projekte mišljenej je dalo i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) koje nije odlučujuće pri izboru projekata od strane Komisije koju imenie ministar.

Ministarstvo kulture i informisanja objavilo je danas rezultate konkursa za sufinansiranje projekata za proizvodnju medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina u 2020. godini.

Rješenje o dodjeli sredstava poptisao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i protiv tog rješenja, koje je konačno, se može pokrenut upravni spor pred Upravnim sudom.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: