27 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Sandžak Srbija

Danas je Dan zastave, nacionalni blagdan sandžačkih Bošnjaka

U Sandžaku se danas obilježava 11. maj, Dan nacionalne zastave. Ovaj datum se obilježava u većini mjesta srbijanskog i crnogorskog dijelu regije Sandžak.

Obilježavanje ovog datuma zbpg pandemie koronavirusa biće obilježeno skromnije u odnosu na prethodne godine.

Svečanom sjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i podizanjem zastave na jarbol, biće obilježen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.
danas početkom u 14:00 sati održaće se 6. sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV). Sjednica će se održati u prostorijama Glavnog ureda BNV u Novom Pazaru.

Imajući u vidu da je 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, nakon sjednice bit će upriličeno podizanje svečane zastave na jarbol ispred prostorija Glavnog ureda Vijeća uz prisustvo vijećnika. Nakon podizanja zastave prisutnima će se obratiti predsjednica BNV, dr. Jasmina Curić, najavljeno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Prethodnih godina ovaj blagdan je obilježavan nizom manifetsacija, uz folklore i scensko-umjetničke programe.

Čestitke povodom ovog blagdana uputili su predsendici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Srbiji Jasmina Curić, Predsjendik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori Ejup Nurković, gradonačelnik i predsjednica skupštine grada Novog Pazara, Nihat Biševac i Hanadi Hajdinović, predsjendik opštine Tutin Kenan Hot, SDA Sandžaka, Bošnjačka stranke (BS), predstavnici sandžačke dijaspore, Kulturnog centra Zambak iz Novog Pazara, brojne javne ličnosti i istaknuti pojedinci.

Dan bošnjačke nacionalne zastave jedan je od blagdana sandžačkih Bošnjaka. Obilježava se 11. maja, na dan kada je, 1991. godine, u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sandžaka. U Novom Pazaru i ostalim sandžačkim opštinama 11. maj je neradni dan, a na lokalnim ustanovama i institucijama istaknuta je bošnjačka nacionalna zastava.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: