29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

HO Dukađini: “Imamo porodica koje nemju ni za iftar”

Humanitarna organizacija “Dukađini” iz Novog Pazara i ovog mjeseca ramazana je pomogla mnoge porodice slabog materijalnog stanja. Iftare i pakete s namirnicama dijele svakog dana.

Fahrudin Dukađinac sa svojom ekipom humanitarca iz HO “Dukađini” je za 18 dana ramazana u Novom Pazaru i ostalim sandžačkim mjestim uspio da podijeli oko 150 iftara i 200 paketa s prehranom za socijalno ugrožene porodice.

Fahrudin Dukađinac (d) sa svojim timom humanitaraca

Kako je rekao u izjavi za SNews, radi se o muhtačnim (sa potrebama) porodicama, uglavnom djeci-jetimima, starim i bolesnim osobama, te je posebno zadovoljstvo i osjećaj pomoći nekoga i bar na trenutak mu učiniti život lakšim i sretnijim.

“Pomažemo porodice slabijeg materijalnog stanja u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i ostalim sandžačkim gradovima. Odazivaju se, uglavnom, donatori iz inostranstva. Po preporuci pronalazimo one kojima je potrebna pomoć. Van ramazana redovno obilazimo oko 70 porodica, uglavnom djecu bez roditeljskog staranja, nane koje žive same ili one koji su bolesni. Pomažemo sve ljude, bez obzir na vjeru i naciju”, ističe Dukađinac.

Za njega je, naglašava, posebno lijep osjećaj kada se pomaže drugom čovjeku i vidi radost u njegovim očima.

“Allah daje uputu za ovo što mi radimo. Dovoljan je samo jedan pogled tog djeteta jetima da vam da energije da još više pomažete, pogotovo u ovom vremenu pandemije i teške ekonomske situcije u cijelom svijetu”, prenosi svoje utiske Fahrudin i ukazuje da “imamo porodica koje nemju ni za iftar”.

“Dešavalo se da nas pozovu i kažu da porodica nema šta za iftar i onda mi ‘skočimo’. Imamo tri slijepe nane koje žive same. Stalno smo na terenu i obilazimo i pomažemo nemoćne. Trudimo se da ih sve tretiramo ljudski, humano i dostojanstveno. To je veoma važno prilikom humanitarnih aktivnosti”, naveo j Dukađinac koji se još dvoje aktivista redovno obilazi štićenike, Bošnjake, Srbe, Rome…

Poručuje da su zahvalni svim ljudima velikog srca koji žele i mogu da pomognu svom narodu, a oni se svakako trude da pomoć ode u prave ruke.

Humanitarna organizacija “Dukađini” se bavi humanitarnim radom već sedam godina. Za to vrijeme je pomogla enormnom broju najugroženijim porodica u Sandžaku i svima kojima je ta pomoć bila potrebna.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: