29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Turska

Turski konzul posjetio Užice i Zlatibor

Generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bačar Bačol, posjetio je Užice i sa gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević razgovarao o mogućoj saradnji.

Turski konzul Bašol, kome je to prva zvanična posjeta Užicu, rekao je da su odnosi Turske i Srbije izuzetno dobri i da je želja da se oni podignu na viši nivo, po ugledu na odnose predsjednika dveju država.

“Nadamo se da ćemo imati puno zajedničkih projekata u Užicu. Pričali smo o projektu koji je prošle godine započet, a odnosi se na recikliranje otpada i otpadnih voda i o tome koliko je bitno da počnemo sa realizacijom tog projekta“, kazao je turski konzul.

On je podsjetio na to da turske firme grade auto-put od Beograda do Sarajeva i ocijenio da užički region ima potencijala za zajedničke projekte u turizmu, elektronici i drugim djelatnostima.

Istakao je da je turska strana zainteresovana za obnovu Kasapčića mosta, koji se nalazio u centru Užica i koji je, 1628. godine, izgradio Mehmed-beg Kasapčić, a koji je srušila nemačka vojska tokom Drugog svjetskog rata. Taj projekat je, kao mogućnost, najavio predstavnik Turske agencije za saradnju i razvoj (TIKA), koji je, prije dvije godine, bio gost Užica.

„Zauzeću se za taj projekat koji je bio odložen, zbog pandemije virusa korona, i nadam se ćemo, u saradnji sa TIKA, izgraditi most u narednom periodu“, poručio je Bašol.

Gradonačelnica dr Jelena Radivojević Raković je rekla da je sa konzulom razgovarala i o mogućnostima da turski investitori otvore kompanije u gradu.

„Naše prednosti su auto-put, koji je gradi nadomak Užica, kao i deonica auto-puta Požega-Kotroman, koja je, također u izgradnji. Pričali smo i o turističkim potencijalima, prvenstveno planine Tare, i nadamo se da ćemo i time privući investitore iz Turske“, kazala je gradonačelnica.

Kakao je rečeno, zvanično otvaranje Generalng konzulata Novom Pazaru biće početkom juna ove godine, a na tu svečanost Bašar je pozvao i gradonačelnicu Užica.

Turski konzul je prisustvova pripremnoj utakmici ženske seniorske košarkaške reprezentacije Turske, koja je odigrana sa reprezentacijom Srbije na Zlatiboru.

izvor: Danas

Povezane vijesti

%d bloggers like this: