29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika

SDA Sandžaka traži promjenu naziva javnih ustanova u Novom Pazaru

Ogranak SDA Sandžaka u Novom Pazaru predstavio je danas  inicijativa o promjeni naziva javnih ustanova na teritoriji grada Novog Pazara.

“Trenutno postoji 13 javnih ustanova čiji je osnivač Grad Novi Pazar, 18 osnovih i 6 srednjih škola i ti nazivi ni na koji način ne odražavaju ono što Novi Pazar jeste, niti se mogu smatrati odrazom identiteta Novog Pazara i građana koji u njemu žive”, kazala je na današnjoj konferenciji za medije odbornica SDA Sandžaka u Skupštini Novog Pazara, Saima Brunčević.

Ona je podsjetila da je Odbornička grupa SDA Sandžaka na posljednjoj sjednici Skupštine Novog Pazara zatražila “pokretanje procedure za promjenu naziva javnih ustanova”, uz dogovor svih političkih aktera u ovom parlamentu, međutim, skupštinska većina nije prihvatila ovaj prijedlog.

„Nazivi ustanova kulture, osnovnih i srednjih škola, predstavljaju ličnu kartu svakog grada, čuvaju tragove historijskih okolnosti, civilizacijskih i kulturnih prožimanja i kohabitacije”, navela je ona i dodala da aktuelne nazive ovih ustanova treba prilagoditi identitetu Novoga Pazara i njegovih građana.

„U Novom Pazaru, imamo škole koje nose nazive po Stefanu Nemanji, Vuku Karadžiću, Rastku Nemanjiću, odnosno Svetom Savi i drugim imenima iz srpske historije i kulture, dok su vrlo rijetka imena iz bošnjačke, odnosno sandžačke baštine. Nazivi javnih ustanova u nradu nisu usaglašeni ni sa nacionalnom strukturom stanovništva grada”, poručila je zastupnica ove stranke u lokalnom parlamentu.

Kako je kazala, cilj ove inicijative jeste da se i kroz nazive javnih institucija Novi Pazar prepozna i pozicionira kao centar Sandžaka i sredina sa bogatom historijom antifašističkog opredjeljenja, te distanciranje od spornih historijskih ličnosti, koje, kako je dodala, za Bošnjake imaju nemerljiv značaj.

„Mi kao odbornici SDA Sandžaka insistiraćemo da se ovo veoma važno pitanje riješi, jer nam je cilj da institucije koje su otete od građana, a posebno od Bošnjaka, u svakom smislu vratimo onima kojima i pripadaju i da i po svojim naziva odražavaju ono što Novi Pazar jeste i što će biti.“ zaključila je odbornica Brunčević.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: