28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Ekonomija Srbija

Od januara nove fiskalne kase, privrednici još nisu upoznati

Od januara naredne godine najveći dio, od oko 180.000 fiskalnih kasa, koje su u upotrebi od 2006. godine, otići će na smetlište jer se u funkciju uvodi novi sistem aparatura kojim će promet sa prodajnog mjesta, kada se obavi, biti istovremeno evidentiran i u Poreskoj upravi.

U novu tehnologiju teško da će se uklopiti većina starijih modela fiskalnih kasa, dok je neizvesno kako će i oni koju su inovirali svoje operativne sisteme, moći da se uklope.

Ministar Siniša Mali tvrdi da to firme „neće koštati ni dinara“ jer je država izdvojila tri milijarde dinara za subvencije te nabavke, a „ukoliko bude potrebno, izdvojiće još“. On je pozvao „domaću pamet“, proizvođače softvera i hardvera da predlože tehnološka rešenja koja će odgovoriti ovom zahtevu. To ukazuje da još nije definitivno odlučeno kako će se odvijati proces a jedino što je sigurno, to je da će obuhvat obveznika biti veći nego u dosadašnjem modelu fiskalnih kasa i da će izdavanja fiskalnog računa preko elektronskog uređaja imati i oni koji se paušalno oporezuju.

Iako je Zakon o fiskalizaciji donet još prošle godine, tek odskoro su počele ozbiljnije priče o tome kako će se primeniti. Neki od privrednika sa kojima smo razgovarali, kažu da je prerano za procenu, dok druge brine to što do primene sistema ima tek koji dan više od pola godine, a da se još ne znaju detalji. Ta druga, brojnija grupa kaže da su za sada poznati samo principi dok odgovora na konkretna pitanja još uvek nema.

Izvor:danas.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: