27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

NUNS: Policija od jutros zastrašuje novinare po Srbiji

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava bojazan za bezbednost novinara zbog sprovođenja pritiska i zastrašivanja od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, budući da su već tokom ranih jutarnjih časova i prepodneva išli po domovima i redakcijama novinara i govorili da ne bi trebalo da izveštavaju sa protesta koji se dešavaju širom Srbije. U pojedinim slučajevima novinare su označavali i kao organizatore protesta koji su zakazani širom Srbije.

Nakon što je prošle subote novinarku Vranje News-a Milenu Dimić, MUP pozvao na informativni razgovor pa je potom popustili kući uz izvinjenje i sa obrazloženjem da je u policiju pozvana greškom (postoji službena beleška o tome), pripadnici vranjske policije pojavili su se ponovo rano jutros na vratima privatnog stana Dejana Dimića i Milene Dimić, urednika i novinarke redakcije Vranje News. Novinarki su potom preneli upozorenje da se nikako ne pojavljuje na ekološkom protestu koji je za subotu u 13.45 zakazan u Vranju i da ukoliko ne posluša savet može dobiti krivičnu prijavu.

Takođe, saopštili su, policijska patrola iz Jagodine došla je jutros u prostorije portala „Central Media“ i upozorila urednika Gorana Jevremovića da danas ne ide na blokadu puteva.

– Ne razume ulogu novinarske profesije

Podsećaju da je juče u ime NUNS –a i NDNV –a upućen apel policiji da uradi sve što je u svojoj moći da zaštiti novinare, poštuje pravo građana da budu informisani, i da novinarima i novinarkama omogući nesmetan rad.

“Uloga novinara i novinarki u svakom društvu je da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja, a ovo često znači i događaje koji su visoko rizični. Gore navedenim incidentima policija ili barem jedan njen deo je pokazao da  ne razume ulogu novinarske profesije”, ukazuju iz NUNS-a .

Ovim potezima se, kako zaključuju, samo pravi sve veći jaz nepoverenja u zaštitnike javnog reda i mira što nikome nije u interesu i zato još jednom apeluju na pripadnike MUP – a da novinarima i drugim medijskim profesionalcima obezbede nesmetane uslove za rad, a na terenu ih dodatno zaštite.

Takođe, od policije zahtevaju da ispita navedene incidente koji su načinjeni od strane pripadnika te institucije i o rezultatima izvesti javnost i novinarska i medijska udruženja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: