28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Ukrajini već poslato 17.000 protivtenkovskih projektila i 2.000 protivavionskih projektila Stinger

Sjedinjene Američke Države i druge članice NATO-a su u Ukrajinu već poslale 17.000 protivtenkovskih projektila i 2.000 protivavionskih projektila Stinger.

Ovo je CNN-u izvijestio visoki zvaničnik Pentagona, prenosi ukrajinski portal Evropska pravda.

Prema rečima zvaničnika, čak i prije ruske invazije 24. februara, u Evropu su počeli da pristižu vojni transportni avioni iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja. Oni su prerasporedili trupe duž istočnog krila NATO-a i isporučili oružje na prelazne punktove odakle su mogli biti poslati u Ukrajinu.

Nakon što je počela ruska invazija, 14 zemalja poslalo je bezbejdnosnu pomoć Ukrajini, rekao je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Prema riječima zvaničnika, velika većina američkog sigurnosnog paketa vrijednog 350 miliona dolara isporučena je Ukrajini samo sedmicu nakon što je pomoć službeno odobrila Bijela kuća.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je ukrajinskom predjsedniku Volodimiru Zelenskom u nedjelju da će sarađivati ​​sa međunarodnim saveznicima na dodatnom snabdevanju Ukrajini odbrambenim oružjem.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je u ponedjeljak značajan napredak u isporuci oružja iz inostranstva, rekavši da bi to bilo “iznenađenje” za Ruse.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: