29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Srbija

Legitimnim predstavnicima Albanaca onemogućen ulazak u srbijanski parlament

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka izrazila je protest zbog političko-pravnog nasilja koje se u ovom izbornom procesu sprovodi nad političkim predstavnicima albanskog naroda u Srbiji, naveli su u saopštenju.

Iz ove stranke ocjenjuju neprihvatljivim to da se pred očima čitave domaće i međunarodne demokratske javnosti angažuju svi politički i pravosudni mehanizmi “kako bi se legitimnim predstavnicima Albanaca onemogućio ulazak u Parlament i njihovo dalje institucionalno djelovanje”.

“Ovakvo ponašanje režima je dokaz da trenutno u Srbiji vlada politika koja je isključiva i koja je spremna na sve kako bi se obračunala sa svojim političkim neistomišljenicima, naročito ako oni dolaze iz redova manjinskih naroda”, ističu u saopštenju.

Iz SDA Sandžaka dodaju da je ovo glasno upozorenje i svim ostalim manjinskim narodima da ovaj režim ne bira sredstva, niti količinu upotrebljene sile da bi ostvarili svoj cilj.

“Vlast u Srbiji jasno pokazuje da manjinama u Srbiji nije spremna dozvoliti čak ni mali dio onih prava i privilegija koje traži za Srbe u susjednim državama”, ocjenjuju.

Kako se ističe, oni očekuju od domaće demokratske javnosti i međunarodnih institucija i organizacija da stanu u zaštitu prava političkih predstavnika Albanaca i zaustave ovo, ocjenjuju, političko-pravno nasilje koje godinama traje nad političkim predstavnicima albanskog naroda.

– Rezultati iz Velikog Trnovca utjecali na jedan mandat SPS-a

Podsjećamo da su na na biračkom mjestu broj 6 u Velikom Trnovcu naseljeno Albancima, opština Bujanovac, dva puta ponovljeni parlamentarni izbori. Nakon prvog ponavljanja Albanci su dobili jedno poslaničko mjesto, a SPS Ivice Dačića ostala bez jednog poslanika.

Republička izborna komisija (RIK) je odbacila prigovor koalicije koju predvodi Šaip Kamberi kao neosnovan. Koalicija Albanaca doline dobila je 598 glasova što je za 12 glasova bilo nedovoljno za poslanički mandat.

Koalicije Alabanaca doline ocjenila je da je odluka Republičke izborne komisije (RIK) da odbije njihov zahtjev za poništavanje izbora u Velikom Trnovcu skandalozna i politički motivisana.

Nakon izbora 28. aprila, kada je Koalicija obezbjedila poslanički mandat, RIK je po prigovoru SPS-a, a sa istim argumentima kao što su sada tvrdnje albanskih predstavnika, ponovila glasanje na tom biračkom mjestu, objavile su Bujanovačke novine.

“Sada donose drugačiju odluku. Republička izborna komisija sinoć je definitivno dokazala da je u potpunosti političko tijelo. Iako su argumenti Koalicije bili jaki i dokumentovani, RIK je donijela političku odluku koja je u suprotnosti sa zakonom” navode iz izbornog štaba i dodaje da iako smatrau da ni tamo neće izostati politički uticaj partijske države, “bitku” nastaviti kod Upravnog suda.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: