28 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin: Jedinstvom obavezati državu Srbiju da poštuje stavove Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka će na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće podržati listu “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin”. Nosilac liste biće predsjednik te stranke Sulejman Ugljanin, ali neće biti kandidat za vijećnika.

Ugljanin je u obraćanju medijima istakao da ova lista predstavlja kontinuitet zbog kojeg je Bošnjačko nacinalno vijeće osnovanano još 1991. godine i da će prioritetni zadatak budućeg saziva Vijeća biti borba da se otkloni opasnost po, kako je ukazao, biološki opstanak Bošnjaka i njihovo učešće Bošnjaka u javnom životu.

“Bošnjaci kao narod su u međuvremenu preživjeli genocid, Bošnjacima u Srbiji još uvijek nije priznat status naroda i zbog toga je vrlo važno da Bošnjačko nacionalno vijeće, koje ima kontinuitet svih ovih godina. Kandidati sa liste Bošnjačko jedinstvo imaju svoj lični autoritet.To su ljudi koji su nacionalno svjesni i politički odgovorni Oni će biti stožer za postizanje bošnjačkog jedinstva”, poručio je.


On je pozvao liste koje učestvuju na izborima da u kampanji budu pošteni, stvaraju pozitivnu političku klimu, paze na svoju retoriku i nakon rezultata svi zajedno učestvuju u Vijeća.

Time će, podvukao je lider SDA Sandžaka, obavezati državu Srbiju da poštuje stavove Bošnjačkog nacionalnog vijeća.
“Očekujem da ovi izbori za BNV proteknu u jednoj političkoj harmoniji, pozitivnoj političkoj klimi, fer odnosima. Da svi govornici čuvaju i paze dostojanstvo ličnosti i uzajamno poštovanje i na taj način dokažu da smo mi Bošnjaci politički zreo narod i da imamo pravo da čuvamo i unaprjeđujemo svoj identitet i svoja pojedinačna i kolektivna prava u ovoj državi”, rekao je Ugljanin.

On je poručio i da će se čitavim bićem boriti da lista čiji je nosilaci pobjedi i dobije što više podrške.

“Ne može neko, bilo za parlament Srbije, bilo za Bošnjačko nacionalno vijeće, da priča jedno u kampanji, a drugo u Beogradu, ne. Ova lista ima jasan program koji predstavlja kontinuitet političkih zahtjeva i ideja zbog kojih je i Bošnjačko nacionalno vijeće osnovano. Mi kao stranka podržavamo listu, a lista je ta koja svojim autoritetom i znanjem i sposobnostima treba da opravdaj naše povjerenje”, rekao je Ugljanin.


Na poruke prethodno dvije prijavljene liste o potrebi depolitizacije Vijeća, naglasio je da političke stranke vode partijsku, a Bošnjačko nacionalno vijeće naionalnu politiku.

“Ovo što bi željela velikosrpska ideologija, imate pravo na jezik i pismo, kulturu i informisanje, to nije tačno. Zakonom o nacionalnim manjinama kaže nacionalno vijeće se bavi i odlučuje svim pitanjima koja su nepsredno vezana za status položaj naroda, sva druga kolektivna i individualna prava zagarantovana ustavom Republike Srbije i zakonima. To znači da možete sve samo nemojte da pravite vojsku i policiju. Ovi koji su se kandidovali treba da nauče šta je Vijeće, šta sve može i da pročitaju zakone”, konstatirao je Ugljanin.

Erdogan tražio bošnjačko jedinstvo i saradnju

Na pitanje da li će budući izbori predstavljati borbu između onih koji predstavljau Beograd i onih koji to nisu, lider SDA Sandžaka je rekoa da to ne zna, ali prenio poruku sa sastanka političkih predstavnika Bošnjaka sa turskim predsjendikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

“On je svima nama, koji smo tu bili pristuni, predsjednica Vijeća i predstavnici stranaka, rekao ‘tražim od vas bošnjačko jedinstvo i saradnju. U interesu Bošnjaka. Ko god radi suprotno ne zaslužuje da bude podržan od Bošnjaka’. SDA Sandžaka i svi oni koji nas podržavaju znaju da smo se mi odrekli svih privilegija i poluga vlasti, visokih pozicija, svega da bi smo govorili da Bošnjacima u Srbiji nije dobro, da su Bošnjaci nezadovoljno i da ćutanjem nismo prihvatili iluiju da je Bošnjacima dobro”, zaključio je on.

Predsjednik SDA Sandžaka je pozvao Bošnjake širom svijeta, u Turskoj i Australiji, da učestvuju na predstojećem popisu stanovništva, posebno zbog ostavrivanja svojih nacionalnih prava ali i da bi Bosna i Hercegovina u biletarelanim odnosima sa Srbijom mogla da traži prava za Bošnjake.


Ugljanin je pozdravio i usvajanje Zakona o Bosni i Hercegovini od strane Kongresa Sjedinjenih američkih država, kojim se podržava suverinitet i multietnički karatkter te države.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: