27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Prijepolje

SDA Sandžaka traži zabranu izgradnje mini hidroelektrana u Prijepolju

Na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta Prijepolja većina (SNS, SPS, SRS, PUPS, SDP) nije prihvatila prijedlog SDA Sandžaka da se zabrani dalja izgradnja malih hidroelektrana na teritoriji opštine Prijepolje.

Katastar MHE u Srbiji

Prema ponuđenom prijedlogu većina Skupštine Prijepolja odbila je da se usvoji akt kji bi važio do usvajanja Izmena i dopuna planske dokumentacije u dijelu koji se odnosi na pravila uređenja i građenja, kao i drugih uslova za izgradnju malih hidroelektrana.

Zastupnik SDA Sandžaka u Prijepolju Edib Kajević je za Snews iznio stav da građani podržavaju ovaj zahtjev, te da sigurno neće dozvoliti da se nešto gradi.

On je u prijedlogu te odluke naveo da na teritoriji opštine Prijepolje prema podacima zvaničnog katastra MHE evidentirano 40 potencijalnih lokacija za izgradnju malih hidroelektrana “koje bi nepovratno uništile naše rečno bogatstvo i ugrozilo opstanak brojnih biljnih i životinjskih vrsta”. ž

“Njihovom izgradnjom trajno bi se narušio postojeći eko sistem i ugrozila egzistencija velikog broja ljudi, stanovnika naše opštine, čiji prihodi od poljoprivrednih i drugih kultura direktno zavise od rječnih vodotokova. Lokacije za izgradnju MHE planirane su na Drenovskoj rijeci, Ljupči, Milesevki, Ratajskoj, Mioskoj, Zebuđi, Gračanici, Seljašnici, Mrčkovačkoj rijeci, Limu…”, naveo je Kajević.

Ukazujući na to koliko je ova oblast van kontrole opštine i građana Prijepolja predočio je podatak da je prije nekoliko dana oglašena prodaja kroz unovčavanje imovine beogradske firme „Engreen“ u stečaju.

“Najvažnija imovina ove firme koja je procenjena na 174,4 miliona dinara je projektna dokumentacija za izgradnju 7 MHE, od čega se 4 projekta odnose na elektrane koje bi se gradile u Prijepolju, i to MHE Gostun, Gradac, Kolovrat i Brodarevo na Limu. Istovremeno bi izgradnjom ovih objekata naši poreski obveznici putem sistema podsticaja uplaćivali svoj novac na račune privatnih investitora, dok bi dobit za opštinu bila nikakva”, stoji u prijedlugu, uz napomenu da opština Prijepolje ne bi bila prva opština u Srbiji koja bi donijela jednu ovaku odluku.

Do sada su istovetnu odluku donijeli odbornici u Arilju, Svrljigu, Užicu, Boru, Paraćinu, Pirotu. Za donošenje odluke o zabrani izgradnje MHE u ovim opštinama glasali su svi odbornici, i vlasti i opozicije.

“Pozivam sve odbornike da podrže ovaj predlog i time pokažemo da nam je zaštita životne sredine i svega onoga što nam je priroda podarila važnija i bitnija od dobiti koju bi ostvarili privatni investitori”, istakao je Kajević u ime Opštinskog ogranka SDA Sandžaka u Prjepolju.

U Republici Srbiji se prema podacima Svjetske organizacije za prirodu (WWF) putem malih hidroelektrana u prosjeku proizvede svega 0,76 odsto ukupno proizvedene električne energije na nacionalnom nivou, dok se korist koju privatni investori imaju od podsticaja za izgradnju malih hidroelektrana mjeri milionima eura.

Najnovija istraživanja o hidroelektranama u Evropi ukazuju na to da na kontinentu već postoji više od 21.000 hidroelektrana, te da se planira izgradnja još oko 9.000, a najviše u zemljama Jugoistočne Evrope.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je proje dvije godine saopštilo da ne izdaje dozvolu za gradnju za mini hidroelektrane bez saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine.

Zbog izgradnje mini hidroelektarna tokom prethodne dvije godine, pogotovo u posljednjih nekoliko mjeseci u Srbiji je organizirano više građanskih protesta, a na nekima je spriječena dalja izgradnja takvih objekata.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: