29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Ukrajinske vlasti uhvatile oligarha Viktora Medvedčuka

Ukrajinske vlasti su saopštile da su bezbjednosne službe te zemlje uhvatile oligarha Viktora Medvedčuka, Putinovog najbližeg saveznika u Ukrajini.

Na svom službenom profilu na Telegramu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je objavio sliku Medvedčuka u lisicama.

“Naš SBU je izveo specijalnu operaciju. Svaka čast! Više detalja kasnije. Slava Ukrajini!”, napisao je Zelenski.

Na službenom Twitter profilu ukrajinske sigurnosne službe navodi se da je Medvedčuk nosio uniformu ukrajinske vojske kao kamuflažu. Dodali su da su uhapsili Medvedčuka u “opasnoj” specijalnoj operaciji.

“Hvala svim osoblju SBU, posebno istražiteljima i operativcima ukrajinske obavještajne službe, koji su obavljajući dužnost predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog dokazali svoju profesionalnost i snalažljivost. Nijedan izdajnik neće izbjeći kaznu i odgovarat će po zakonu Ukrajine”, izjavio je direktor Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) Ivan Bakanov.

Medvedčuk je čelnik Opozicione platforme za život, najveće opozicione stranke u Ukrajini. U martu je stranka bila jedna od nekoliko koje je Zelenski suspendirao zbog povezanosti s Rusijom. Spominjao se kao jedan od Putinovih favorita za preuzimanje vlasti u Kijevu u slučaju da je Rusija uspjela zauzeti grad. Medvedčuk kaže da je ruski predsjednik Vladimir Putin kum njegovoj kćerki.

Ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor, ali on je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara. Do današnje objave nije se znalo gdje se nalazi.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: