29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

U emisiji “SAT: Kuda ide auto-put preko Golije i Peštera” nije prikazana trasa preko Peštera jer “ipak moramo da sačekamo”

Javni medijski servis Radio televizija Srbije (RTS) je u nedjelju, u okviru emisije “SAT”, kao ekskluzivu, objavila da vodi gledaoce u obilazak trase budućeg auto-puta od Požege do Boljara na crnogorskoj granici. Međutim, ako odgledate ovu emisije do kraja vidjet ćete da nije prikazana trasa preko Peštera, jer kako je predočeno, ona u ovoj fazi još nije definisana i još nije utvrđeno kuda će proći, te gdje će se završiti na granici s Crnom Gorom.

U emsiji nasovljenoj “SAT: Kuda ide auto-put preko Golije i Peštera”, je rečeno da je urađena je trasa Požega – Duga Poljana, odnosno aktuelni projekat auto-puta se završava na budućoj petlji kod Štavlja, na obodu Pešterske visoravni.

Ta petlja se nalazi na putnom pravcu Novi Pazar – Sjenica, mjestu gdje je postavljen kamp za kineske radnike i tokom izborene kampanje, u martu ove godine, označen početak radova “na autoputu preko Peštera”.

Izvršni direktor JP “Putevi Srbije”, Miodrag Poledica, koji je kao sagovornik u emisiji govorio šta će se sve nalaziti i kuda će prolaziti budući autoput, kazao je ćemo imati funkcionalnu cjelinu od Beograda do Duge Poljane dužine 221 kilometar. On je potvrdio od Duge Poljane (Štavlja) do granice s Crnom Goromj još nije urađena trasa te saobraćajnice.

Kamp za kineske radnike, mjesto buduće petlje i završetka pve faze autoputa od Požege do Duge Poljane, foto: SNews, arhiv

On je rekao da se ovakvi projekti uvijek rade fazno i da je država i Vlada donijela odluku da se uradi prva faza od Požege do Duge Poljane.

Prema njegovim riječima kada crnogorska strana odredi gdje će se tačno završiti put od Kolašina do granice sa Srbijom, onda će se odrediti gdje će tačno da izađe krak iz pravca Srbije.

“Kada autoputevi spajajuu dvije države onda moraju da nađu dodirne tačke i da zajednički koordiniraju.Možemo sa njima i da iskordiniramo prije toga, ali izgradnja počinje kada se odrede te dodirne tačke”, rekao je, dok je urednik i voditelj SAT-a Mladen Alvirović konstatirao “ipak moramo da sačekamo”.

Podsjećamo da je Skyscrapers Construction Serbia (SCS) prije godinu dana objavio dio plana i video-animaciju trase budućeg autoputa Požega – Boljare koju im je, kako je navedeno, dostavilo Ministarstvo građevinarstva Srbije.

Kako se može zaključiti na video prikazu trase autoput u ovom dijelu Sandžaka prolazi kroz Petlju Duga Poljana, između sela Brnjica i Štavalj, zatim kroz Žitniće, Kamešnicu gdje je planirano putno odmorište, zatim kroz Raškoviće, Petlju Rasno, pored Tuzinja, presjeca postojeći regionalni put i između Karajukića bunara i Bioca, preko Dolića završava se u Boljarama gdje je, nakon naplatne rampe, planirana izgradnja servis centra, hotela i tržnog centra, o čemu je SNews pisao.

Nakon što je srbijanski predsjednik, Aleksandar Vučić, u jeku izborne kampanje i uz prisustvo koalicionih partnera iz Sandžaka, kod Štavlja, ozvaničio početak radova na dionici auto puta kroz Sandžak, od Duge Poljane do Požege, na tom mjestu sada nema ni radova ni radnika.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: