29 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika

Od Velike Britanije sankcije Dodiku i Cvijanović, potiču de facto secesiju RS-a

Velika Britanija je danas sankcionirala Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Željku Cvijanović, predsjednicu entiteta Republika srpska, zbog njihovog destabilizirajućeg djelovanja u našoj državi.

Sankcije, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, prve su u nizu sankcija Velike Britanije za BiH, objavio je sarajevski STAV.

Kako se objašnjava, ohrabreni ruskim potkopavanjem međunarodnog sistema utemeljenog na pravilima, obje osobe su iskoristile svoje pozicije vlasti da potiču de facto secesiju Rs-a – jednog od dva entiteta BiH – što je suprotno ustavu zemlje.

Milorad Dodik poduzeo je akciju za povlačenje Rs-a iz ključnih državnih institucija, koristeći se podjelom, opasnom, nacionalističkom retorikom, potkopavajući domaći i regionalni mir i potičući etničku mržnju i poricanje Genocida.

U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović koristila je svoju poziciju kako bi potaknula usvajanje zakona u Rs-a kojima se nastoje prenijeti državne nadležnosti na entitetsku razinu. Cvijanovićeva je javno veličala ratne zločince i negirala Genocid u Srebrenici.

Radeći u koordinaciji sa SAD-om i drugim istomišljeničkim partnerima, ministarica vanjskih poslova Lit Truss se nada da će današnja objava potaknuti druge nacije na primjenu sličnih restriktivnih mjera koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je: “Ova dva političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u BiH. Potaknuti Putinom, njihovo nepromišljeno ponašanje ugrožava stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim strogim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost. Postupci i retorika Dodika i Cvijanovićeve prijete poništavanjem 26 godina teško stečenog mira i stabilnosti i potkopavanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir (Daytonski mirovni sporazum), koji je okončao neprijateljstva 1995. godine.”

Povezane vijesti

%d bloggers like this: